Ο Κλήδονας

"ΚΛΗΔΟΝΑΣ"Του Φίλωνα Κτενίδη

Σκηνοθεσία: Παπαχαραλάμπους Βάσω

Σκηνογραφία: Χρήστος Τσολερίδης


Λίγα Λόγια για το έργο:

Ο Κλήδονας είναι ένα λαϊκό έθιμο, που σκοπός του είναι να «μαντέψουν» οι νέες ποιά και ποιόν θα πάρουν άνδρα. Το έθιμο ξεκινάει απο τα αρχαία χρόνια, συνεχίστηκε στην Βυζαντινή εποχή και μεταδόθηκε απο τους Έλληνες στους Τούρκους, στους Αλβανούς και στους Βούλγαρους.

Η γιορτή του Κλήδονα που σήμερα γίνεται τον Αι-Γιάννη έχει ως εξής: Την παραμονή της γιορτής δύο κόρες μαζεύουν όσα πρόσωπα θα μετάσχουν σ’ αυτή ένα αντικείμενο (δαχτυλίδι, βραχιόλι κτλ.) και όλα μαζί τα βάζουν σε ένα αγγείο. Ύστερα πηγαίνουν σιωπηλοί σε μία βρύση και γεμίζουν το αγγείο με νερό. Την ώρα που γεμίζουν το αγγείο δεν μιλούν καθόλου. Το αγγείο το αφήνουν όλη την νύχτα στο ύπαιθρο. Την άλλη μέρα μια ηλικιωμένη ξεσκεπάζει το αγγείο και βγάζουν απο μέσα τα αντικείμενα. Συγχρόνως απαγγέλουν έναν στίχο. Το δίστιχο που απαγγέλεται έχει εφαρμογή για τον κάτοχο του αντικειμένου. Πρόκειται για χρησμούς που αφορούν το ερωτικό μέλλον του καθενός.

Πρωταγωνιστούν (με την σειρά που εμφανίζονται στο έργο):


Βέβαιας: Ιωάννης Γεωργιάδης

Ανέστης: Λευτέρης Δασκουλίδης

Γιάννης: Θόδωρος Νικολαϊδης

Ηρακλής: Γιώργος Παπαδόπουλος

Στοφορίνα: Ειρήνη Ταχμαζίδου

Παρθένα: Ειρήνη Θωμαϊδου

Αγγελική: (Νυφίτσα) Ρούλα Γεωργιάδου

Βασιλική: Αγγελική Νυμφοπούλου

Καρτέρη: Ελευθερία Λαγκαδιανού

Θόδωρος: Πόλυς Καρακασίδης

Κεμεντζετσής: Φίλιππας Κεσαπίδης

Νταουλτσής - Τραγωδιάνος: Ιωάννης Βενετικίδης

Χωρικοί:  Γιάννης Βουλγαρίδης Γιάννης Κελεσίδης, Παναγιώτης Κοντεσίδης, Εύη Μπουτζάνη, Ελένη Χίντζη

Μερικές σκηνές απο το έργο:   Για πληροφορίες σχετικά με τα Θεατρικά έργα των Ακριτών και κλείσιμο παραστάσεων επικοινωνήστε στο E-mail: info@akritestoupontou.gr ή τηλεφωνήστε στο (0030) 2310667891


Powered by Neoweb.gr a unit of Inventics S.A. Corporation